
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu | 25 g (2 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Jaja kurze całe | 60 g (sztuka) | Zamienniki |
Olej rzepakowy | 12 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Dżem brzoskwiniowy, niskosłodzony | 30 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Ksylitol (proszek) | 5 g (łyżeczka) | Zamienniki |
mąka jaglana | 60 g (1/2 szklanki) | Zamienniki |
Serek wiejski, light | 150 g (opakowanie) | Zamienniki |
Mąka ziemniaczana | 10 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Proszek do pieczenia | 1 g (szczypta) | Zamienniki |
Energia | 642 kcal |
Białko: | 32 g |
Tłuszcz: | 25 g |
Węglowodany: | 74 g |
Błonnik: | 3 g |
Sposób przygotowania
Ksylitol zmiksować z żółtkami. Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztwno. Do żółtek dodać mąki, oleju, mleka, dokładnie wymieszać, na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Wylewać masę do gofrownicy i piec na złoty kolor. Gofry podawać z serkiem, jogurtem i dżemem.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego