Grillowany dorsz z puree ziemniaczano-buraczanym
Dorsz, świeży, filety bez skóry | 200 g (2 filety) | Zamienniki |
Oliwa z oliwek | 24 g (2 łyżki) | Zamienniki |
Masło ekstra | 10 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Burak | 200 g (2 sztuki) | Zamienniki |
Pietruszka, liście | 16 g (2 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Ziemniaki | 350 g (5 sztuk) | Zamienniki |
Cytryna | 50 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Energia | 795 kcal |
Białko: | 44 g |
Tłuszcz: | 34 g |
Węglowodany: | 89 g |
Błonnik: | 11 g |
Sposób przygotowania
Filety skropić oliwą i sokiem z cytryny, posypać ulubionymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, położyć na ruszt i grillować do miękkości. Buraki i ziemniaki ugotować,zgnieść na puree, doprawić pieprzem, solą i dodać masło. Potrawę posypać posiekaną natka pietruszki.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego