Grillowany dorsz z puree ziemniaczano-buraczanym
Dorsz, świeży, filety bez skóry | 120 g (filet) | Zamienniki |
Oliwa z oliwek | 6 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Masło ekstra | 5 g (1/2 łyżeczki) | Zamienniki |
Burak | 100 g (sztuka) | Zamienniki |
Pietruszka, liście | 8 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Ziemniaki | 150 g (2 sztuki) | Zamienniki |
Cytryna | 40 g (2 plastry) | Zamienniki |
Energia | 345 kcal |
Białko: | 25 g |
Tłuszcz: | 11 g |
Węglowodany: | 42 g |
Błonnik: | 6 g |
Sposób przygotowania
Filety skropić oliwą i sokiem z cytryny, posypać ulubionymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, położyć na ruszt i grillować do miękkości. Buraki i ziemniaki ugotować,zgnieść na puree, doprawić pieprzem, solą i dodać masło. Potrawę posypać posiekaną natka pietruszki.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego