
Olej rzepakowy | 6 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Cebula | 60 g (mała sztuka) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 50 g (5 łyżek stołowych) | Zamienniki |
Mleko kokosowe, 20-22% tłuszczu | 50 g (5 łyżek płynnego) | Zamienniki |
Chili w proszku | 1 g (szczypta) | Zamienniki |
Pomidory z puszki | 100 g (1/4 puszki) | Zamienniki |
Kurkuma, proszek | 1 g (szczypta) | Zamienniki |
Kmin rzymski | 1 g (szczypta) | Zamienniki |
Energia | 357 kcal |
Białko: | 16 g |
Tłuszcz: | 19 g |
Węglowodany: | 39 g |
Błonnik: | 7 g |
Sposób przygotowania
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju wraz z przyprawami (1/4 łyżeczki zmielonej kolędny, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki kurkumy, opcjonalnie szczypta chilli i pieprzu). Dodać przepłukaną pod bieżącą wodą soczewicę, pomidory z puszki oraz szklankę wrzątku. Gotować przez 15 minut, dolać mleko kokosowe i gotować jeszcze 5-10 minut.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego