103 osoby online (67 desktop_mac) (36 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Komosa ryżowa z jajkiem pieczarkami i tofu, buraczki
Jaja kurze całe 50 g (1 sztuka) Zamienniki
Olej rzepakowy rafinowany 6 g (łyżeczka) Zamienniki
Burak 200 g (2 sztuki) Zamienniki
Cebula 50 g (1 mała sztuka) Zamienniki
Pietruszka, liście 10 g (1 łyżka) Zamienniki
Tofu naturalne, Polsoja 60 g (1/3 kostki) Zamienniki
Pieczarka uprawna, świeża 150 g (7 sztuk) Zamienniki
Komosa ryżowa ziarno (quinoa) 50 g (4 łyżki) Zamienniki
Energia 494 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 61 g
Błonnik: 12 g
Sposób przygotowania

Komosę ryżową przepłukać wrzącą wodą, zalać świeżą, podwójną ilością gorącej wody, posolić, przykryć pokrywką, pozostawiając ją lekko uchyloną. Gotować przez ok 12 minut na małym ogniu, nie mieszając. Po tym czasie przykryć całkowicie przykrywkę, skręcić gaz i odstawić na ok 20 minut. Buraczki umyć i zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1h w piekarniku nagrzanym do 180st. Pieczarki oczyscić (umyć, obrać) i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać cebulę, mieszać aż cebula się zeszkli. Dodać pieczarki i pokrojone w kostke tofu i lekko poddusić, zdjąć z ognia. Wymieszać kaszę z pieczarkami, tofu i cebulą na patelni, wbić jajko i podgrzewać, aż się zetnie. Posypać pokrojoną natką pietruszki. Buraczki obrać ze skórki, pokrolić w plastry, skropić cytryną, lekko posolić i ułożyć koło gotowej kaszy.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego