Jaja kurze całe | 50 g (1 sztuka) | Zamienniki |
Olej rzepakowy rafinowany | 6 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Burak | 200 g (2 sztuki) | Zamienniki |
Cebula | 50 g (1 mała sztuka) | Zamienniki |
Pietruszka, liście | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Tofu naturalne, Polsoja | 60 g (1/3 kostki) | Zamienniki |
Pieczarka uprawna, świeża | 150 g (7 sztuk) | Zamienniki |
Komosa ryżowa ziarno (quinoa) | 50 g (4 łyżki) | Zamienniki |
Energia | 494 kcal |
Białko: | 29 g |
Tłuszcz: | 19 g |
Węglowodany: | 61 g |
Błonnik: | 12 g |
Komosę ryżową przepłukać wrzącą wodą, zalać świeżą, podwójną ilością gorącej wody, posolić, przykryć pokrywką, pozostawiając ją lekko uchyloną. Gotować przez ok 12 minut na małym ogniu, nie mieszając. Po tym czasie przykryć całkowicie przykrywkę, skręcić gaz i odstawić na ok 20 minut. Buraczki umyć i zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1h w piekarniku nagrzanym do 180st. Pieczarki oczyscić (umyć, obrać) i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać cebulę, mieszać aż cebula się zeszkli. Dodać pieczarki i pokrojone w kostke tofu i lekko poddusić, zdjąć z ognia. Wymieszać kaszę z pieczarkami, tofu i cebulą na patelni, wbić jajko i podgrzewać, aż się zetnie. Posypać pokrojoną natką pietruszki. Buraczki obrać ze skórki, pokrolić w plastry, skropić cytryną, lekko posolić i ułożyć koło gotowej kaszy.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego