Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem, soczewicą i sosem tzatziki; herbata
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu | 100 g (3/4 kubeczka) | Zamienniki |
Olej rzepakowy | 15 g (1,5 łyżki) | Zamienniki |
Kasza jaglana | 50 g (5 łyżek) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 30 g (3 łyżki) | Zamienniki |
Szpinak | 100 g (duża garść) | Zamienniki |
Ogórek kwaszony | 50 g (1 sztuka) | Zamienniki |
Sezam, nasiona | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Herbata, napar bez cukru | 250 g (1 szklanka) | Zamienniki |
Energia | 546 kcal |
Białko: | 22 g |
Tłuszcz: | 26 g |
Węglowodany: | 64 g |
Błonnik: | 8 g |
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną i soczewicę ugotować, dodać rozdrobniony szpinak (odciśnięty z wody, można użyć mrożonego), przprawić solą, czosnkiem, dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w sezamie, smazyć na oleju. Do jogurtu dodać starty ogórek i przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić solą do smaku. Kotlety podawać z przygotowanym sosem.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego