Jaja kurze całe | 30 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Oliwa z oliwek | 6 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Mąka pszenna, typ 1850 | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Cebula | 30 g (1/2 małej sztuki) | Zamienniki |
Marchew | 100 g (1 sztuka) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 50 g (3 czubate łyżki) | Zamienniki |
Kapusta kwaszona | 100 g (1 szklanka) | Zamienniki |
Jabłko | 50 g (1/3 małej sztuki) | Zamienniki |
Energia | 360 kcal |
Białko: | 20 g |
Tłuszcz: | 11 g |
Węglowodany: | 56 g |
Błonnik: | 13 g |
Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, cebulę obrać i pokoroić w kostkę. Na patelni rozgrzać połowę oliwy, wrzucić połowę marchwi, zmiażdżony ząbek czosnku, połowę cebuli, dolać odrobinę wody i poddusić. Zawartość patelni połączyć z soczewicą, jajkiem, mąką, solą, kuminem lub innymi przyprawami. Masę odstawić do lodówki na pół godziny, po czym formować kotlety, obtoczyć w mące i piec w piekarniku lub usmazyć na patelni grillowej lub teflonowej. Kapustę posiakać, jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć kapustę, resztę cebuli i marchwi, jabłko, dodać resztę oliwy, doprawić, wymieszać.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego