549 osób online (357 desktop_mac) (192 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Kotlety z soczewicy; surówka z kapusty kwaszonej
Jaja kurze całe 30 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Oliwa z oliwek 12 g (łyżka stołowa) Zamienniki
Mąka pszenna, typ 1850 10 g (1 łyżka) Zamienniki
Cebula 30 g (1/2 małej sztuki) Zamienniki
Marchew 100 g (1 sztuka) Zamienniki
Soczewica czerwona, nasiona suche 65 g (4 czubate łyżki) Zamienniki
Kapusta kwaszona 100 g (1 szklanka) Zamienniki
Jabłko 50 g (1/3 sztuki) Zamienniki
Energia 462 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 65 g
Błonnik: 14 g
Sposób przygotowania

Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, cebulę obrać i pokoroić w kostkę. Na patelni rozgrzać połowę oliwy, wrzucić połowę marchwi, zmiażdżony ząbek czosnku, połowę cebuli, dolać odrobinę wody i poddusić. Zawartość patelni połączyć z soczewicą, jajkiem, mąką, solą, kuminem lub innymi przyprawami. Masę odstawić do lodówki na pół godziny, po czym formować kotlety, obtoczyć w mące i piec w piekarniku lub usmazyć na patelni grillowej lub teflonowej.Kapustę posiakać, jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć kapustę, resztę cebuli i marchwi, jabłko, dodać resztę oliwy, doprawić, wymieszać.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego