562 osoby online (365 desktop_mac) (197 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Kotlety z soczewicy; surówka z kapusty kwaszonej
Jaja kurze całe 50 g (sztuka) Zamienniki
Oliwa z oliwek 6 g (łyżeczka) Zamienniki
Mąka pszenna, typ 1850 10 g (1 łyżka) Zamienniki
Cebula 30 g (1/2 małej sztuki) Zamienniki
Marchew 100 g (1 sztuka) Zamienniki
Soczewica czerwona, nasiona suche 80 g (5 czubatych łyżek) Zamienniki
Kapusta kwaszona 150 g (1,5 szklanki) Zamienniki
Jabłko 50 g (1/3 sztuki) Zamienniki
Energia 492 kcal
Białko: 31 g
Tłuszcz: 14 g
Węglowodany: 75 g
Błonnik: 16 g
Sposób przygotowania

Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, cebulę obrać i pokoroić w kostkę. Na patelni rozgrzać połowę oliwy, wrzucić połowę marchwi, zmiażdżony ząbek czosnku, połowę cebuli, dolać odrobinę wody i poddusić.Zawartość patelni połączyć z soczewicą, jajkiem, mąką, solą, kuminem lub innymi przyprawami. Masę odstawić do lodówki na pół godziny, po czym formować kotlety, obtoczyć w mące i piec w piekarniku lub usmazyć na patelni grillowej lub teflonowej. Kapustę posiakać, jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć kapustę, resztę cebuli i marchwi, jabłko, dodać resztę oliwy, doprawić, wymieszać.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego