Jaja kurze całe | 50 g (sztuka) | Zamienniki |
Oliwa z oliwek | 12 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Mąka pszenna, typ 1850 | 20 g (2 łyżki) | Zamienniki |
Cebula | 50 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Marchew | 100 g (1 sztuka) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 80 g (5 łyżek stołowych) | Zamienniki |
Kapusta kwaszona | 150 g (1,5 szklanki) | Zamienniki |
Jabłko | 50 g (1/3 sztuki) | Zamienniki |
Sezam, nasiona | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Energia | 645 kcal |
Białko: | 35 g |
Tłuszcz: | 27 g |
Węglowodany: | 85 g |
Błonnik: | 19 g |
Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić. Marchew obrać i zetrzeć na tarce, cebulę obrać i pokoroić w kostkę. Na patelni rozgrzać połowę oliwy, wrzucić połowę marchwi, zmiażdżony ząbek czosnku, połowę cebuli, dolać odrobinę wody i poddusić. Zawartość patelni połączyć z soczewicą, jajkiem, mąką, solą, kuminem lub innymi przyprawami. Masę odstawić do lodówki na pół godziny, po czym formować kotlety, obtoczyć w mące i piec w piekarniku lub usmazyć na patelni grillowej lub teflonowej. Kapustę posiakać, jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć kapustę, resztę cebuli i marchwi, jabłko, dodać resztę oliwy, doprawić, wymieszać.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego