
Bulion warzywny | 200 g (1 szklanka) | Zamienniki |
Olej rzepakowy rafinowany | 12 g (1 łyżka stołowa) | Zamienniki |
Oliwa z oliwek | 4 g (1 łyżeczka) | Zamienniki |
Bułki grahamki | 25 g (1/2 małej sztuki) | Zamienniki |
Cebula | 70 g (1 mała sztuka) | Zamienniki |
Ziemniaki | 90 g (1 duża sztuka) | Zamienniki |
Groszek zielony, mrożony | 200 g (ponad szklanka) | Zamienniki |
Jogurt naturalny grecki | 40 g (2 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Pomidory suszone z oleju | 20 g (sztuka) | Zamienniki |
Energia | 545 kcal |
Białko: | 23 g |
Tłuszcz: | 25 g |
Węglowodany: | 72 g |
Błonnik: | 17 g |
Sposób przygotowania
Groszek ugotować w bulionie warzywnym razem z pokrojonym w kostkę ziemniakiem. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać do zupy. Pogotować chwilę razem na małym ogniu. Przyprawić pieprzem do smaku. Wystudzić, zmiksować na krem, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Pomidory odsączyć z oliwy, pokroić w paski i przyzdobić nimi krem. Podawać ze świeżą kolendrą i natką pietruszki. Grahamkę podsmażyć na oliwie i posypać natką lub kolendrą.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego