Leczo z ciecierzycą i warzywami
| Oliwa z oliwek | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
| Kasza jaglana | 30 g (3 łyżki) | Zamienniki |
| Cebula | 50 g (1 mała sztuka) | Zamienniki |
| Cukinia | 100 g (1/3 małej sztuki) | Zamienniki |
| Papryka czerwona | 100 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
| Sok pomidorowy | 250 g (1 pełna szklanka) | Zamienniki |
| Ciecierzyca konserwowa | 120 g (1/2 puszki) | Zamienniki |
| Energia | 437 kcal |
| Białko: | 16 g |
| Tłuszcz: | 16 g |
| Węglowodany: | 65 g |
| Błonnik: | 17 g |
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Rano wymienić wodę i gotować z liściem laurowym ok 40 minut. Można tez użyć cieciorki z puszki. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Warzywa poddusić na rozgrzanej oliwie, połączyć z ugotowaną ciecierzycą, zalać sokiem pomidorowy i gotować ok 15 minut. Pod koniec gotowania leczo doprawić solą, pieprzem, wędzoną, słodką i ostrą papryką lub innymi ulubionymi przyprawami. Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
