495 osób online (322 desktop_mac) (173 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Leczo z ciecierzycą i warzywami
Oliwa z oliwek 24 g (2 łyżki) Zamienniki
Kasza jaglana 40 g (4 łyżki) Zamienniki
Cebula 50 g (1 mała sztuka) Zamienniki
Cukinia 200 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Papryka czerwona 200 g (1 sztuka) Zamienniki
Sezam, nasiona 10 g (1 łyżka) Zamienniki
Sok pomidorowy 250 g (1 pełna szklanka) Zamienniki
Ciecierzyca konserwowa 80 g (4 łyżki stołowe) Zamienniki
Energia 651 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 36 g
Węglowodany: 76 g
Błonnik: 18 g
Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Rano wymienić wodę i gotować z liściem laurowym ok 40 minut. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Warzywa poddusić na rozgrzanej oliwie, połączyć z ugotowaną ciecierzycą, zalać sokiem pomidorowym i gotować ok 15 minut. Pod koniec gotowania leczo doprawić solą, pieprzem, wędzoną, słodką i ostrą papryką lub innymi ulubionymi przyprawami. Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną, posypane zmielonym siemieniem lnianym.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego