Leczo z ciecierzycą i warzywami
Oliwa z oliwek | 24 g (2 łyżki) | Zamienniki |
Kasza jaglana | 40 g (4 łyżki) | Zamienniki |
Cebula | 50 g (1 mała sztuka) | Zamienniki |
Cukinia | 200 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Papryka czerwona | 200 g (1 sztuka) | Zamienniki |
Sezam, nasiona | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Sok pomidorowy | 250 g (1 pełna szklanka) | Zamienniki |
Ciecierzyca konserwowa | 80 g (4 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Energia | 651 kcal |
Białko: | 19 g |
Tłuszcz: | 36 g |
Węglowodany: | 76 g |
Błonnik: | 18 g |
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namoczyć na noc w wodzie. Rano wymienić wodę i gotować z liściem laurowym ok 40 minut. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Warzywa poddusić na rozgrzanej oliwie, połączyć z ugotowaną ciecierzycą, zalać sokiem pomidorowym i gotować ok 15 minut. Pod koniec gotowania leczo doprawić solą, pieprzem, wędzoną, słodką i ostrą papryką lub innymi ulubionymi przyprawami. Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną, posypane zmielonym siemieniem lnianym.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego