304 osoby online (197 desktop_mac) (107 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Lobio - krem z fasoli
Olej rzepakowy rafinowany 3 g (1/2 łyżeczki) Zamienniki
Chleb żytni pytlowy 30 g (kromka) Zamienniki
Cebula 30 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Czosnek 3 g (ząbek) Zamienniki
Marchew 25 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Papryka czerwona 120 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Pietruszka, korzeń 30 g (1/3 sztuki) Zamienniki
Fasola czerwona konserwowa 120 g (1/2 puszki) Zamienniki
Sok z granatów 60 g (1/4 szklanki) Zamienniki
Kolendra, świeża 8 g (1 łyżka stołowa) Zamienniki
Energia 302 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 56 g
Błonnik: 14 g
Sposób przygotowania

Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilę poddusić, następnie dodać pozostałe świeże warzywa, czosnek oraz paprykę słodką i ostrą. Wymieszać i dusić na niewielkim ogniu 5 minut. Fasolę odcedzić, opłukać i dodać do warzyw razem ze świeżą kolendrą. Wszystko dokładnie wymieszać, kiedy kolendra zwiędnie wlać wodę oraz sok z granatów. Gotować na małym ogniu przez około 20 – 25 minut. Zmiksować na niezbyt gładki krem, jeśli jest za gęsta dodać odrobinę więcej wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do miseczek, posypać liśćmi kolendry. Zupę jeść z pieczywem.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego