
Ser, Parmezan | 8 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Oliwa z oliwek | 12 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Makaron pełnoziarnisty (suchy) | 70 g (porcja) | Zamienniki |
Czosnek | 2 g (ząbek) | Zamienniki |
Pietruszka, liście | 5 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Pomidor | 300 g (2 sztuki) | Zamienniki |
Krewetki świeże | 100 g (porcja) | Zamienniki |
Energia | 517 kcal |
Białko: | 35 g |
Tłuszcz: | 18 g |
Węglowodany: | 57 g |
Błonnik: | 10 g |
Sposób przygotowania
Krewetki opłukać i osuszyć. Ugotować makaron, odcedzić go i włożyć z powrotem do garnka. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć krewetki. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć po około pół minuty z każdej strony. W połowie smażenia, dodać do nich starty na drobnej tarce czosnek i wymieszać. Usmażone krewetki przełożyć do garnka z makaronem, a na patelni udusić pomidory. Na patelnię z pomidorami włożyć makaron z krewetkami, dodać bazylię, sól do smaku i wymieszać. Można podawać z tartym parmezanem lub serem żółtym i natką pietruszki.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego