198 osób online (129 desktop_mac) (69 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Makaron z krewetkami i pomidorami
Ser, Parmezan 8 g (łyżka stołowa) Zamienniki
Oliwa z oliwek 12 g (łyżka stołowa) Zamienniki
Makaron pełnoziarnisty (suchy) 70 g (porcja) Zamienniki
Czosnek 2 g (ząbek) Zamienniki
Pietruszka, liście 5 g (łyżeczka) Zamienniki
Pomidor 300 g (2 sztuki) Zamienniki
Krewetki świeże 100 g (porcja) Zamienniki
Energia 517 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 57 g
Błonnik: 10 g
Sposób przygotowania
Krewetki opłukać i osuszyć. Ugotować makaron, odcedzić go i włożyć z powrotem do garnka. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć krewetki. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć po około pół minuty z każdej strony. W połowie smażenia, dodać do nich starty na drobnej tarce czosnek i wymieszać. Usmażone krewetki przełożyć do garnka z makaronem, a na patelni udusić pomidory. Na patelnię z pomidorami włożyć makaron z krewetkami, dodać bazylię, sól do smaku i wymieszać. Można podawać z tartym parmezanem lub serem żółtym i natką pietruszki.
Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego