Makaron z tuńczykiem i pomidorami
| Ser, Parmezan | 8 g (1 yżka) | Zamienniki |
| Tuńczyk w wodzie | 60 g (pół puszki) | Zamienniki |
| Olej rzepakowy | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
| Makaron pełnoziarnisty (suchy) | 90 g (1 szklanka) | Zamienniki |
| Świeża bazylia | 2 g (kilka listków) | Zamienniki |
| Pomidory z puszki | 150 g (1/3 puszki) | Zamienniki |
| Oliwki czarne bez pestki | 15 g (5 sztuk) | Zamienniki |
| Energia | 517 kcal |
| Białko: | 28 g |
| Tłuszcz: | 17 g |
| Węglowodany: | 64 g |
| Błonnik: | 10 g |
Sposób przygotowania
Makaron ugotować według do formy al dente. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelnię wlać olej, wsypać cebulę i chwilę smażyć, dodać tuńczyka oraz pokrojone oliwki, chwilę razem podsmażyć. Dodać pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 - 7 minut. Do sosu dodać oregano lub tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem. Posypać na talerzu listkami bazylii i parmezanem.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
