Naleśniki z fetą i szpinakiem, pomidor
Mleko spożywcze, 2% tłuszczu | 120 g (1/2 szklanki) | Zamienniki |
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu | 80 g (4 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Ser Feta 16% tł. | 50 g (1 plaster ) | Zamienniki |
Jaja kurze całe | 50 g (sztuka) | Zamienniki |
Olej rzepakowy | 12 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Pomidor | 300 g (duża sztuka) | Zamienniki |
Szpinak | 120 g (4 garści) | Zamienniki |
mąka orkiszowa | 60 g (1/2 szklanki) | Zamienniki |
Energia | 648 kcal |
Białko: | 35 g |
Tłuszcz: | 32 g |
Węglowodany: | 63 g |
Błonnik: | 12 g |
Sposób przygotowania
Makę, mleko, jajko i wodę gazowaną (nieco mniej niż mleka) wymieszać w misce. Usmażyć cienkie naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej olejem. Szpinak oczyścić i zblanszować. Fetę rozgnieść widelcem, połączyć ze szpinakiem i przyprawić do smaku. Nadzieniem wypełnić naleśniki i zrolować. Podawać polane jogurtem. Pomidora pokroić w kawałki.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego