Papryka faszerowana kasza i soczewicą
Ser, Gouda tłusty | 30 g (1 plasterek) | Zamienniki |
Oliwa z oliwek | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Kasza gryczana | 25 g (2 pełne łyżki) | Zamienniki |
Cebula | 30 g (1/2 małej sztuki) | Zamienniki |
Papryka czerwona | 200 g (1 sztuka) | Zamienniki |
Pomidor | 130 g (1 średni) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 40 g (3 łyżki) | Zamienniki |
Koncentrat pomidorowy, 30% | 5 g (1 łyżeczka) | Zamienniki |
Pieczarka uprawna, świeża | 100 g (5 sztuk) | Zamienniki |
Energia | 510 kcal |
Białko: | 28 g |
Tłuszcz: | 22 g |
Węglowodany: | 63 g |
Błonnik: | 13 g |
Sposób przygotowania
Paprykę umyć, przekroić na pół i dokładnie oczyścić z nasion. Soczewicę i kaszę ugotować do miękkości. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i przekłożyć do kaszy z soczewicą. Dodać obranego pomidora pokrojonego w kostkę, koncentrat i przyprawy (np. sos sojowy, pieprz, ostrą i słodką paprykę). Nadzienie nałożyć do papryki, posypać startym serem i zapiekać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok 40 minut w 180 st.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego