Papryka faszerowana kasza i soczewicą
| Ser, Gouda tłusty | 30 g (1 plasterek) | Zamienniki |
| Oliwa z oliwek | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
| Kasza gryczana | 35 g (3 pełne łyżki) | Zamienniki |
| Cebula | 30 g (1/2 małej sztuki) | Zamienniki |
| Papryka czerwona | 200 g (1 sztuka) | Zamienniki |
| Pomidor | 200 g (1 duży) | Zamienniki |
| Soczewica czerwona, nasiona suche | 40 g (3 łyżki) | Zamienniki |
| Koncentrat pomidorowy, 30% | 5 g (1 łyżeczka) | Zamienniki |
| Pieczarka uprawna, świeża | 100 g (5 sztuk) | Zamienniki |
| Sok wielowarzywny | 200 g (1 szklanka) | Zamienniki |
| Energia | 604 kcal |
| Białko: | 32 g |
| Tłuszcz: | 23 g |
| Węglowodany: | 84 g |
| Błonnik: | 17 g |
Sposób przygotowania
Paprykę umyć, przekroić na pół i dokładnie oczyścić z nasion. Soczewicę i kaszę ugotować do miękkości. Cebulę i pieczarki obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i przekłożyć do kaszy z soczewicą. Dodać obranego pomidora pokrojonego w kostkę, koncentrat i przyprawy (np. sos sojowy, pieprz, ostrą i słodką paprykę). Nadzienie nałożyć do papryki, posypać startym serem i zapiekać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok 40 minut w 180 st.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
