
Ser twarogowy chudy | 125 g (1/2 kostki) | Zamienniki |
Jaja kurze całe | 60 g (sztuka) | Zamienniki |
Olej rzepakowy | 6 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Ksylitol (proszek) | 10 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Borówka amerykańska | 50 g (garść) | Zamienniki |
mąka orkiszowa | 10 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Energia | 345 kcal |
Białko: | 34 g |
Tłuszcz: | 13 g |
Węglowodany: | 28 g |
Błonnik: | 2 g |
Sposób przygotowania
Rozgnieść twaróg chudy widelcem, dodać żółtko, ksylitol, mąkę i dobrze wszystko wymieszać. Białko jaja roztrzepać widelcem lub trzepaczką na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać pianę z masą. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce masy i smażyć do momentu zarumienienia się, z obu stron. Placuszki posypać świeżymi owocami lub zrobić z nich mus.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego