Potrawka z soczewicy z cukinią
Oliwa z oliwek | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Cebula | 30 g (1/2 małej sztuki) | Zamienniki |
Cukinia | 150 g (1/3 sztuki) | Zamienniki |
Czosnek | 5 g (1 ząbek) | Zamienniki |
Marchew | 100 g (1 sztuka) | Zamienniki |
Pomidor | 200 g (1 duży) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 50 g (4 łyżki) | Zamienniki |
Energia | 350 kcal |
Białko: | 18 g |
Tłuszcz: | 12 g |
Węglowodany: | 55 g |
Błonnik: | 13 g |
Sposób przygotowania
Soczewicę gotować do miękkości ok 25-30 min. Na oliwie podsmażyć cebulę posiekaną i czosnek, pokrojoną w plasterki cukinię i marchewkę startą na tarce. Dodać przyprawy (np tymianek, bazylię i curry, sól, pieprz), następnie obranego ze skóry pokrojonego pomidora. Dusić ok. 10 min i połączyć z ugotowaną soczewicą.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego