Potrawka z soczewicy z cukinią
Oliwa z oliwek | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Ryż brązowy | 30 g (3 łyżki) | Zamienniki |
Cebula | 30 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Cukinia | 150 g (1/3 sztuki) | Zamienniki |
Czosnek | 5 g (1 ząbek) | Zamienniki |
Marchew | 100 g (1 sztuka) | Zamienniki |
Pomidor | 200 g (1 duży) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 60 g (6 łyżek) | Zamienniki |
Sezam, nasiona | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Energia | 547 kcal |
Białko: | 25 g |
Tłuszcz: | 19 g |
Węglowodany: | 85 g |
Błonnik: | 17 g |
Sposób przygotowania
Ryż ugotowac w lekko osolonej wodzie. Soczewicę gotować do miękkości ok 25-30 min. Na oliwie podsmażyć cebulę posiekaną i czosnek, pokrojoną w plasterki cukinię i marchewkę startą na tarce. Dodać przyprawy (np tymianek, bazylię i curry, sól, pieprz), następnie obranego ze skóry pokrojonego pomidora. Dusić ok. 10 min, odparować nadmiar wody i połączyć z ugotowaną soczewicą. Posypać uprażonym sezamem. danie podawać z ryżem.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego