545 osób online (354 desktop_mac) (191 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Potrawka z soczewicy z cukinią
Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka) Zamienniki
Ryż brązowy 30 g (3 łyżki) Zamienniki
Cebula 30 g (1/2 małej sztuki) Zamienniki
Cukinia 200 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Czosnek 5 g (1 ząbek) Zamienniki
Marchew 100 g (1 sztuka) Zamienniki
Pomidor 400 g (2 duże sztuki) Zamienniki
Soczewica czerwona, nasiona suche 65 g (5 łyżek) Zamienniki
Sezam, nasiona 10 g (1 łyżka) Zamienniki
Energia 601 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcz: 20 g
Węglowodany: 96 g
Błonnik: 21 g
Sposób przygotowania

Ryż ugotowac w lekko osolonej wodzie. Soczewicę gotować do miękkości ok 25-30 min. Na oliwie podsmażyć cebulę posiekaną i czosnek, pokrojoną w plasterki cukinię i marchewkę startą na tarce. Dodać przyprawy (np tymianek, bazylię i curry, sól, pieprz), następnie obranego ze skóry pokrojonego pomidora. Dusić ok. 10 min, odparować nadmiar wody i połączyć z ugotowaną soczewicą. Posypać uprażonym sezamem. danie podawać z ryżem.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego