
Dynia | 200 g (porcja) | Zamienniki |
Pomarańcza, miąższ | 100 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Cynamon | 1 g (do smaku) | Zamienniki |
Mleko ryżowe bez cukru, wzbogacone w wapń | 125 g (1/2 szklanki) | Zamienniki |
Nasiona chia | 20 g (2 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Ksylitol (proszek) | 5 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Energia | 268 kcal |
Białko: | 7 g |
Tłuszcz: | 8 g |
Węglowodany: | 52 g |
Błonnik: | 15 g |
Sposób przygotowania
Dynię pokroić na ósemki, ununąć pestki. Upiec lub ugotować na parze do miękkości. Zdjąć skórę a miąższ zmiksować na gładko razem z mlekiem, ksylitolem i przyprawami (cynamon, kardamon, galka muszkatałowa, imbirr, goździki). Dodać nasiona chia i wymieszać dokładnie za pomocą łyżki. Pudding przełożyć do szklanek i odstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z cząstkami pomaraańczy na wierzchu.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego