
Bulion warzywny | 250 g (szklanka) | Zamienniki |
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry | 170 g (2 małe porcje) | Zamienniki |
Olej rzepakowy rafinowany | 24 g (2 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Cebula | 60 g (mała sztuka) | Zamienniki |
Czosnek | 3 g (ząbek) | Zamienniki |
Dynia | 100 g (plaster) | Zamienniki |
Dynia, pestki | 10 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Ciecierzyca konserwowa | 60 g (3 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Pomidory z puszki | 100 g (1/4 puszki) | Zamienniki |
Ryż basmati | 70 g (2/3 woreczka) | Zamienniki |
Energia | 838 kcal |
Białko: | 52 g |
Tłuszcz: | 35 g |
Węglowodany: | 83 g |
Błonnik: | 11 g |
Sposób przygotowania
W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę z drobno startym czosnkiem. Dodać pokrojone w drobną kostkę mięso z piersi z kurczaka i dokładnie obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć. Dodać ryż i ciecierzycę i zalać bulionem. Gotować około 15 minut pod przykryciem. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i pomidory krojone z puszki. Wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem do uzyskania miękkiego ryżu. Doprawić do smaku.Posypać na wierzchu pestkami dyni.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego