Ryż z kukurydzą i jajkiem
Jaja kurze całe | 100 g (2 sztuki) | Zamienniki |
Olej rzepakowy | 6 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Ryż brązowy | 50 g (5 łyżek stołowych) | Zamienniki |
Cebula | 60 g (mała sztuka) | Zamienniki |
Czosnek | 3 g (ząbek) | Zamienniki |
Szczypiorek | 12 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Kukurydza, konserwowa | 120 g (1/2 puszki) | Zamienniki |
Ocet ryżowy | 5 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Energia | 504 kcal |
Białko: | 22 g |
Tłuszcz: | 18 g |
Węglowodany: | 73 g |
Błonnik: | 10 g |
Sposób przygotowania
Ugotować ryż. Usmażyć jajka patelni jak na jajecznicę, odłożyć na talerz. Na tej samej patelni dodać łyżkę oleju, czosnek, cebulę, szczyptę soli i smażyć, aż cebulka się lekko zarumieni. Dodać łyżkę octu i kukurydzę. Na sam koniec wrzucić ryż, szczypiorek, jajka, doprawiać do smaku.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego