Sałatka z bobem
Oliwa z oliwek | 12 g ( łyżka stołowa) | Zamienniki |
Bób | 150 g (szklanka) | Zamienniki |
Pomidorki koktajlowe | 50 g (2 -3 sztuki) | Zamienniki |
Sałata lodowa | 20 g (garść) | Zamienniki |
Rukola | 20 g (garść) | Zamienniki |
Cytryna | 5 g (plaster wyciśniętej) | Zamienniki |
Orzechy włoskie | 15 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Miód pszczeli | 7 g (1/2 łyżeczki) | Zamienniki |
Musztarda | 6 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Energia | 351 kcal |
Białko: | 15 g |
Tłuszcz: | 22 g |
Węglowodany: | 33 g |
Błonnik: | 11 g |
Sposób przygotowania
Sałatę, rukolę, pomidory, umyć, pokroić i wrzucić do miski. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie obrać i dodać do sałaty. Orzechy włoskie posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Sos: łyżeczkę miodu wymieszać z łyżeczką musztardy, następnie wlać oliwę z oliwek i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wcisnąć do sosu sok z cytryny i łyżkę wody, wymieszać. Sałatkę zalać sosem i wymieszać.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego