255 osób online (166 desktop_mac) (89 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Shakshuka z kaszą jaglaną
Jaja kurze całe 100 g (2 sztuki) Zamienniki
Olej rzepakowy 6 g (łyżeczka) Zamienniki
Kasza jaglana 70 g (7 łyżek stołowych) Zamienniki
Czosnek 2 g (ząbek) Zamienniki
Papryka czerwona 120 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Kolendra, świeża 10 g (kilka listków) Zamienniki
Pomidory z puszki 200 g (1/2 puszki) Zamienniki
Papryka słodka (proszek) 1 g (1/2 łyżeczki) Zamienniki
Cebula czerwona 100 g (sztuka) Zamienniki
Kmin rzymski 1 g (1/2 łyżeczki) Zamienniki
Energia 547 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 75 g
Błonnik: 7 g
Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek należy drobno posiekać, a paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju czosnek i cebulę, dodać paprykę smażyć. Gdy papryka będzie miękka dodać pomidory oraz przyprawy (sól, pieprz, chilli, kmin rzymski  mielony i papryka słodka lub wędzona). Całość doprowadzić do wrzenia i gotować aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty. W sosie należy zrobić wgłębienia na jajka i je w nie wbić. Danie można przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż jajka się zetną lub zapiec w piekarniku przez 10 minut 180 °C. Shakshukę należy podawać na ciepło posypaną liśćmi kolendry lub pietruszki. Można jeść ją z pieczywem lub kaszą.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego