
Jaja kurze całe | 100 g (2 sztuki) | Zamienniki |
Olej rzepakowy | 6 g (łyżeczka) | Zamienniki |
Kasza jaglana | 70 g (7 łyżek stołowych) | Zamienniki |
Czosnek | 2 g (ząbek) | Zamienniki |
Papryka czerwona | 120 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Kolendra, świeża | 10 g (kilka listków) | Zamienniki |
Pomidory z puszki | 200 g (1/2 puszki) | Zamienniki |
Papryka słodka (proszek) | 1 g (1/2 łyżeczki) | Zamienniki |
Cebula czerwona | 100 g (sztuka) | Zamienniki |
Kmin rzymski | 1 g (1/2 łyżeczki) | Zamienniki |
Energia | 547 kcal |
Białko: | 25 g |
Tłuszcz: | 19 g |
Węglowodany: | 75 g |
Błonnik: | 7 g |
Cebulę i czosnek należy drobno posiekać, a paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju czosnek i cebulę, dodać paprykę smażyć. Gdy papryka będzie miękka dodać pomidory oraz przyprawy (sól, pieprz, chilli, kmin rzymski mielony i papryka słodka lub wędzona). Całość doprowadzić do wrzenia i gotować aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty. W sosie należy zrobić wgłębienia na jajka i je w nie wbić. Danie można przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż jajka się zetną lub zapiec w piekarniku przez 10 minut 180 °C. Shakshukę należy podawać na ciepło posypaną liśćmi kolendry lub pietruszki. Można jeść ją z pieczywem lub kaszą.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego