198 osób online (129 desktop_mac) (69 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Shakshuka z mięsem
Jaja kurze całe 100 g (2 sztuki) Zamienniki
Mięso z piersi indyka, bez skóry 100 g (porcja) Zamienniki
Olej rzepakowy 6 g (łyżeczka) Zamienniki
Chleb żytni pełnoziarnisty 90 g (3 kromki) Zamienniki
Czosnek 2 g (ząbek) Zamienniki
Papryka czerwona 120 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Kolendra, świeża 10 g (kilka listków) Zamienniki
Pomidory z puszki 200 g (1/2 puszki) Zamienniki
Papryka słodka (proszek) 1 g (1/2 łyżeczki) Zamienniki
Cebula czerwona 100 g (sztuka) Zamienniki
Kmin rzymski 1 g (1/2 łyżeczki) Zamienniki
Energia 591 kcal
Białko: 43 g
Tłuszcz: 20 g
Węglowodany: 73 g
Błonnik: 13 g
Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek należy drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, a mięso zmielić lub drobno pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju czosnek i cebulę, dodać paprykę i mięso, smażyć. Gdy papryka będzie miękka dodać pomidory oraz przyprawy (sól, pieprz, chilli, kmin rzymski  mielony i papryka słodka lub wędzona). Całość doprowadzić do wrzenia i gotować aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty. W sosie należy zrobić wgłębienia na jajka i je w nie wbić. Danie można przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż jajka się zetną lub zapiec w piekarniku przez 10 minut 180 °C. Shakshukę należy podawać na ciepło posypaną liśćmi kolendry lub pietruszki. Można jeść ją z pieczywem lub kaszą.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego