394 osoby online (256 desktop_mac) (138 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Turecka zupa z dyni i soczewicy
Bulion warzywny 250 g (szklanka) Zamienniki
Olej rzepakowy 6 g (łyżeczka) Zamienniki
Dynia 200 g (porcja) Zamienniki
Soczewica czerwona, nasiona suche 40 g (4 łyżki stołowe) Zamienniki
Cytryna 30 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Chili w proszku 1 g (szczypta) Zamienniki
Pomidory z puszki 80 g (1/5 puszki) Zamienniki
Papryka słodka (proszek) 1 g (1/2 łyżeczki) Zamienniki
Kmin rzymski 1 g (1/4 łyżeczki) Zamienniki
Mięta, suszona 1 g (szczypta) Zamienniki
Energia 289 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 47 g
Błonnik: 12 g
Sposób przygotowania

Cebulę pokroić, dynię obrać i pokroić w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć kilka minut. Soczewicę wypłukać pod wodą. Do warzyw dodać wszystkie przyprawy, zamieszać i smażyć minutę. Dodać soczewicę oraz bulion i przykryć, gotować 15 – 20 minut do czasu, aż soczewica się rozpadnie. Dodać pomidory i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec zblendować i doprawić sokiem z cytryny oraz solą. Podawać z ćwiartką cytryny, żeby móc wycisnąć na wierzch trochę soku.

Przepis z jadlonomia.com

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego