452 osoby online (294 desktop_mac) (158 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Wegańskie kluski leniwe z tofu z sosem truskawkowym
Mąka pszenna, typ 500 35 g (2 łyżki stołowe) Zamienniki
Tofu naturalne, Polsoja 100 g (1/2 kostki) Zamienniki
Cytryna 40 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Truskawki 140 g (2 garści) Zamienniki
Świeża mięta 5 g (kilka listków) Zamienniki
Ksylitol (proszek) 28 g (2 łyżki) Zamienniki
Mąka ziemniaczana 25 g (1 łyżka) Zamienniki
Energia 442 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 92 g
Błonnik: 6 g
Sposób przygotowania

Tofu ze szczyptą soli blendujemy, dodajemy łyżkę ksylitolu i sok z cytryny i nadal blendujemy na gładką masę. Dodajemy obydwie mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta rulon i tniemy go po skosie na romby.

W garnku gotujemy wodę. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski uważajać by się nie skleiły. Gotujemy ok 5 minut - aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Truskawki razem z resztą ksylitolu blendujemy na mus.

Kluski podajemy z musem truskawkowym i listkami mięty.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego