
Mąka pszenna, typ 500 | 35 g (2 łyżki stołowe) | Zamienniki |
Tofu naturalne, Polsoja | 100 g (1/2 kostki) | Zamienniki |
Cytryna | 40 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Truskawki | 140 g (2 garści) | Zamienniki |
Świeża mięta | 5 g (kilka listków) | Zamienniki |
Ksylitol (proszek) | 28 g (2 łyżki) | Zamienniki |
Mąka ziemniaczana | 25 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Energia | 442 kcal |
Białko: | 19 g |
Tłuszcz: | 7 g |
Węglowodany: | 92 g |
Błonnik: | 6 g |
Sposób przygotowania
Tofu ze szczyptą soli blendujemy, dodajemy łyżkę ksylitolu i sok z cytryny i nadal blendujemy na gładką masę. Dodajemy obydwie mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta rulon i tniemy go po skosie na romby.
W garnku gotujemy wodę. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski uważajać by się nie skleiły. Gotujemy ok 5 minut - aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Truskawki razem z resztą ksylitolu blendujemy na mus.
Kluski podajemy z musem truskawkowym i listkami mięty.

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego