Zapiekanka z kaszy, fasoli i szpinaku
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu | 50 g (1/3 kubeczka) | Zamienniki |
Ser, Parmezan | 40 g (1 plaster) | Zamienniki |
Oliwa z oliwek | 5 g (1 łyżeczka) | Zamienniki |
Kasza jaglana | 40 g (4 łyżki) | Zamienniki |
Fasola biała, nasiona suche | 20 g (2 łyżki) | Zamienniki |
Szpinak | 100 g (1 garść) | Zamienniki |
Energia | 413 kcal |
Białko: | 24 g |
Tłuszcz: | 17 g |
Węglowodany: | 47 g |
Błonnik: | 7 g |
Sposób przygotowania
Kaszę przepłukać wrzątkiem, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na małym ogniu w lekko osolonej wodzie. Fasolę namoczyć na noc. Rano wymienić wodę i gotować do miękkości ok 40 minut (można użyć fasoli z puszki). Szpinak drobno pokroić i poddusić na oliwie, przyprawić czosnkiem i solą. W szklance rozmieszać jogurt z serem, dodać ulubione przyprawy. W naczyniu żaroodpornym uóżyć kolejno kaszę, fasolę, szpinak i sos. Zapiekać ok 20 minut.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego