Zapiekanka z kaszy, fasoli i szpinaku
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu | 75 g (1/2 kubeczka) | Zamienniki |
Ser, Parmezan | 40 g (1 plasterek) | Zamienniki |
Oliwa z oliwek | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Kasza jaglana | 65 g (6 pełnych łyżek) | Zamienniki |
Fasola biała, nasiona suche | 30 g (3 łyżki) | Zamienniki |
Szpinak | 150 g (2 garście) | Zamienniki |
Sok wielowarzywny | 200 g (1 szklanka) | Zamienniki |
Energia | 645 kcal |
Białko: | 33 g |
Tłuszcz: | 24 g |
Węglowodany: | 87 g |
Błonnik: | 13 g |
Sposób przygotowania
Kaszę przepłukać wrzątkiem, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na małym ogniu w lekko osolonej wodzie. Fasolę namoczyć na noc. Rano wymienić wodę i gotować do miękkości ok 40 minut (można użyć fasoli z puszki). Szpinak drobno pokroić i poddusić na oliwie, przyprawić czosnkiem i solą. W szklance rozmieszać jogurt z serem, dodać ulubione przyprawy. W naczyniu żaroodpornym uóżyć kolejno kaszę, fasolę, szpinak i sos. Zapiekać ok 20 minut.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego