Zapiekanka z pełnoziarnistego makaronu, fasoli i pomidorów
Ser, Parmezan | 16 g (2 łyżki) | Zamienniki |
Oliwa z oliwek | 10 g (2 łyżeczki) | Zamienniki |
Makaron pełnoziarnisty (suchy) | 60 g (porcja ) | Zamienniki |
Pomidor | 300 g (2 sztuki ) | Zamienniki |
Świeże oregano | 0 g (do smaku ) | Zamienniki |
Fasola biała, konserwowa | 80 g (1/3 puszki) | Zamienniki |
Energia | 490 kcal |
Białko: | 22 g |
Tłuszcz: | 17 g |
Węglowodany: | 62 g |
Błonnik: | 13 g |
Sposób przygotowania
makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kawałki i chwilę poddusić na oliwie. Na dno żaroodpornego naczynia układać przemiennie makaron z fasolą i pomidorami. Całość delikatnie przyprawić do smaku, posypać parmezanem i zapiec w piekarniku. Gotowe danie podawać ze świeżym oregano (alternatywnie może być suszone oregano).
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego