Zapiekanka z pełnoziarnistego makaronu i pomidorów
| Ser, Parmezan | 24 g (3 łyżki) | Zamienniki |
| Oliwa z oliwek | 18 g (1,5 łyżki ) | Zamienniki |
| Makaron pełnoziarnisty (suchy) | 100 g (duża porcja) | Zamienniki |
| Pomidor | 400 g (2 średnie sztuki ) | Zamienniki |
| Świeże oregano | 0 g (do smaku) | Zamienniki |
| Energia | 649 kcal |
| Białko: | 26 g |
| Tłuszcz: | 28 g |
| Węglowodany: | 78 g |
| Błonnik: | 14 g |
Sposób przygotowania
makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kawałki i chwilę poddusić na oliwie. Na dno żaroodpornego naczynia układać przemiennie makaron z pomidorami. Całość delikatnie przyprawić do smaku, posypać parmezanem i zapiec w piekarniku. Gotowe danie podawać ze świeżym oregano (alternatywnie może być suszone oregano).
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
