Zapiekanka z pełnoziarnistego makaronu i pomidorów
| Ser, Parmezan | 10 g (1 płaska łyżka ) | Zamienniki |
| Oliwa z oliwek | 10 g (2 łyżeczki) | Zamienniki |
| Makaron pełnoziarnisty (suchy) | 80 g (3/4 porcji ) | Zamienniki |
| Pomidor | 200 g (2 małe sztuki ) | Zamienniki |
| Świeże oregano | 0 g (do smaku ) | Zamienniki |
| Energia | 461 kcal |
| Białko: | 14 g |
| Tłuszcz: | 15 g |
| Węglowodany: | 70 g |
| Błonnik: | 5 g |
Sposób przygotowania
makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kawałki i chwilę poddusić na oliwie. Na dno żaroodpornego naczynia układać przemiennie makaron z pomidorami. Całość delikatnie przyprawić do smaku, posypać parmezanem i zapiec w piekarniku. Gotowe danie podawać ze świeżym oregano (alternatywnie może być suszone oregano).
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
