Zupa grochowa
Oliwa z oliwek | 10 g (1 łyżka) | Zamienniki |
Cebula | 30 g (1/2 małej sztuki) | Zamienniki |
Groch, nasiona suche | 70 g (1/3 szklanki) | Zamienniki |
Marchew | 50 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Pietruszka, liście | 20 g (2 łyżki) | Zamienniki |
Ziemniaki | 150 g (2 małe) | Zamienniki |
Siemię lniane | 10 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Energia | 493 kcal |
Białko: | 23 g |
Tłuszcz: | 16 g |
Węglowodany: | 81 g |
Błonnik: | 19 g |
Sposób przygotowania
Groch namoczyć na parę godzin, potem wymienić wodę i gotować ok 40 minut (aż będzie się rozpadał). Marchew, ziemniaka i cebulę, obrać i oczyścić. Marchew zetrzeć na tarce, ziemniaka i cebulę pokroić w kostkę i zaszklić na oliwie. W drugim garnku ugotować wywar ze startej marchewki, ziemniaka i cebuli. Po ugotowaniu ziemniaków wywar połączyć z ugotowanym grochem, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Posypać zmielonym siemieniem lnianym
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego