199 osób online (129 desktop_mac) (70 stay_primary_portrait)

Filtruj:

Zupa grochowa
Oliwa z oliwek 15 g (1,5 łyżki) Zamienniki
Chleb graham 25 g (1 cienka kromka) Zamienniki
Cebula 50 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Groch, nasiona suche 80 g (1/2 szklanki) Zamienniki
Marchew 50 g (1/2 sztuki) Zamienniki
Pietruszka, liście 20 g (2 łyżki) Zamienniki
Ziemniaki 100 g (1 sztuka) Zamienniki
Siemię lniane 10 g (łyżka stołowa) Zamienniki
Energia 589 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 91 g
Błonnik: 21 g
Sposób przygotowania

Groch namoczyć na parę godzin, potem wymienić wodę i gotować ok 40 minut (aż będzie się rozpadał). Marchew, ziemniaka i cebulę, obrać i oczyścić. Marchew zetrzeć na tarce, ziemniaka i cebulę pokroić w kostkę i zaszklić na oliwie. W drugim garnku ugotować wywar ze startej marchewki, ziemniaka i cebuli. Po ugotowaniu ziemniaków wywar połączyć z ugotowanym grochem, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Posypać zmielonym siemieniem lnianym i natką pietruszki. Podawać z grzanką z chleba graham.

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego