Zupa grochowa
Oliwa z oliwek | 15 g (1,5 łyżki) | Zamienniki |
Chleb graham | 50 g (2 kromki) | Zamienniki |
Cebula | 50 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Groch, nasiona suche | 80 g (1/2 szklanki) | Zamienniki |
Marchew | 50 g (1/2 sztuki) | Zamienniki |
Pietruszka, liście | 20 g (2 łyżki) | Zamienniki |
Ziemniaki | 100 g (1 sztuka) | Zamienniki |
Siemię lniane | 10 g (łyżka stołowa) | Zamienniki |
Energia | 644 kcal |
Białko: | 29 g |
Tłuszcz: | 22 g |
Węglowodany: | 103 g |
Błonnik: | 23 g |
Sposób przygotowania
Groch namoczyć na parę godzin, potem wymienić wodę i gotować ok 40 minut (aż będzie się rozpadał). Marchew, ziemniaka i cebulę, obrać i oczyścić. Marchew zetrzeć na tarce, ziemniaka i cebulę pokroić w kostkę i zaszklić na oliwie. W drugim garnku ugotować wywar ze startej marchewki, ziemniaka i cebuli. Po ugotowaniu ziemniaków wywar połączyć z ugotowanym grochem, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Posypać zmielonym siemieniem lnianym i natką pietruszki. Podawać z grzankami z chleba graham.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego