| Oliwa z oliwek | 15 g (1,5 łyżki) | Zamienniki |
| Chleb graham | 60 g (2 cienkie kromki) | Zamienniki |
| Cebula | 50 g (1 mała sztuka) | Zamienniki |
| Marchew | 100 g (1 sztuka) | Zamienniki |
| Soczewica czerwona, nasiona suche | 40 g (4 łyżki) | Zamienniki |
| Koncentrat pomidorowy, 30% | 5 g (1 łyżeczka) | Zamienniki |
| Energia | 445 kcal |
| Białko: | 17 g |
| Tłuszcz: | 18 g |
| Węglowodany: | 66 g |
| Błonnik: | 11 g |
Sposób przygotowania
Cebulę i marchew obrać i pokroić, zeszklić na połowie oliwiy, dodać soczewicę i zalać wodą, gotować do miękkości soczewicy ok 20 minut. Zupę przyprawić koncentartem, solą, pieprzem i imbirem, zblendować. Na reszcie oliwy usmażyć grzanki z pokrojonego w kostkę chleba. Zupę posypać grzankami.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego
