Zupa krem z soczewicy z grzankami
Oliwa z oliwek | 15 g (1,5 łyżki) | Zamienniki |
Chleb graham | 70 g (2 cienkie kromki) | Zamienniki |
Cebula | 50 g (1 mała sztuka) | Zamienniki |
Marchew | 100 g (1 sztuka) | Zamienniki |
Soczewica czerwona, nasiona suche | 50 g (5 łyżek) | Zamienniki |
Koncentrat pomidorowy, 30% | 5 g (1 łyżeczka) | Zamienniki |
Sezam, nasiona | 7 g (1 czubata łyżeczka) | Zamienniki |
Energia | 559 kcal |
Białko: | 22 g |
Tłuszcz: | 24 g |
Węglowodany: | 76 g |
Błonnik: | 13 g |
Sposób przygotowania
Cebulę i marchew obrać i pokroić, zeszklić na połowie oliwy, dodać soczewicę i zalać wodą, gotować do miękkości soczewicy ok 20 minut. Zupę przyprawić koncentartem, solą, pieprzem i imbirem. Na reszcie oliwy usmażyć grzanki z pokrojonego w kostkę chleba. Zupę posypać grzankami i sezamem.
Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego