560 osób online (364 desktop_mac) (196 stay_primary_portrait)

Dieta wspomaga leczenie kontuzji

22.12.2011

Dieta wspomaga leczenie kontuzji

Urazom oraz kontuzjom towarzyszą stany zapalne, które często wymykają się spod kontroli organizmu, co utrudnia terapię oraz ogranicza rehabilitację. Jedną z przyczyn takich zaburzeń jest nieodpowiednia dieta.

Znaczenie diety w urazach i kontuzjach
Odpowiednia dieta może sprawić, że w przypadku wystąpienia urazu lub kontuzji, będą one miały lżejszy przebieg, a także skróci się czas, jakiego organizm będzie potrzebował na regenerację i powrót do zdrowia. Im lepszy jest stan stawów oraz kości i mięśni, tym sprawniej przebiega rehabilitacja oraz proces leczenia.

Urazy oraz kontuzje ,a także cały proces ich leczenia i rehabilitacji, mogą mieć bardzo zróżnicowany przebieg. Dlatego konieczne jest indywidualne podejście do „pacjenta”, zarówno pod kątem stosowanej terapii, rehabilitacji a także zaleceń żywieniowych.

Główne cele stosowania diety:

- Przyspieszenie regeneracji

- Zmniejszenie dolegliwości (ból, opuchnięcia, krwiaki, sztywność w stawach, ograniczona ruchomość)

- Zapewnienie odpowiednich składników pokarmowych stawom, kościom oraz mięśniom

- Ograniczenie procesów degeneracyjnych

- Normalizacja procesów zapalnych

- Odciążenie układu kostno-stawowego (masa ciała)

- Wzmocnienie układu kostno-stawowego

- Zminimalizowanie procesów katabolizmu mięśniowego

- Przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu

- Oczyszczenie organizmu z toksyn

- Wzmocnienie ogólne organizmu

- Odpowiednie nawodnienie organizmu


Zalecenia żywieniowe w przypadku
różnego rodzaju urazów.
Urazy mięśniowe:
wymagają dostarczenia z dietą odpowiednich ilości białka, oraz węglowodanów, wody, a takżez składników mineralnych mających wpływ na układ mięśniowy.

Urazy stawów: warto zwiększyć podaż naturalnych tłuszczów pochodzących z roślin lub ryb, spożywanie większych ilość warzyw i owoców, stosowanie naturalnych przypraw.

Urazy kostne: pomocne będzie włączenie do diety produktów mlecznych (nabiału) tłustych ryb, oraz jaj, zielonych warzyw liściastych oraz olejów roślinnych i owoców, a także orzechów i nasion.

Urazy kręgosłupa: W urazach kręgosłupa należy realizować wszystkie powyższe zalecenia, ponieważ trzeba zadbać zarówno o odpowiedni stan mięśni kręgosłupa, a także odpowiednie odżywienie kości i stawów.

Wpsomaganie powrotu do zdrowia, informacje dodatkowe
Alkohol, dym tytoniowy oraz nadmierna konsumpcja kawy zaburzają regenerację organizmu, utrudniają terapię i rehabilitację każdego rodzaju urazów.

Negatywny wpływ nadmiernej masy ciała na układ ruchu jest potwierdzony naukowo. Dlatego jesli masz nadwagę, postaj się jej pozbyć, co zmniejszy ryzyko urazów i przyspieszy porót do zdrowia po ewentuzalnej kontuzji.

Odpowiednio dobrana suplementacja może przyczynić się do spowolnienia zmian destrukcyjnych w stawach oraz spowodować ich ogólne wzmocnienie i przyspieszyć regenerację. Suplementacja przynosi efekty dopiero po dłuższym czasie regularnego jej stosowania.

Autor: Jagoda Podkowska – dietetyk Centrum Rehabilitacji Sportowej

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego