Jesień kulinarnych odkryć
24.10.2012
Obecna pora roku raczej nie nastraja do życia zbyt optymistycznie. Szarość i melancholia za oknem nie musi jednak oznaczać monotonii na talerzu. Wręcz przeciwnie! Jesień to bowiem czas zbiorów, obfitujący w mnóstwo różnorodnych produktów, którymi w pomysłowy sposób możemy wzbogacić naszą kuchnię.
Zamiast siedzieć bezczynnie w domu, celebrując jesienną depresję, warto na chwilę odwiedzić pobliski targ i sprawdzić, w jaki sposób skutecznie możemy urozmaicić nasze codzienne menu. Zwłaszcza, że większość dostępnych sezonowo produktów to w każdej kuchni gwarancja powiewu świeżości i optymizmu, o które jesienią bywa zazwyczaj ciężko.
Dynie, kurki, śliwki...
Jesień to czas licznych zbiorów na polach, w sadach i w lasach. Owoce oraz warzywa takie jak gruszki, jabłka, śliwki czy dynie gwarantują, że o tej porze roku raczej ciężko narzekać na kulinarną nudę. Nie zapominajmy również o grzybach, na które sezon trwa właśnie w najlepsze.
Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro", od dwudziestu lat serwującej dania włoskie, podsuwa kilka propozycji na pomysłowe wykorzystanie jesiennych skarbów: Dla poszukiwaczy nowych, ciekawych doznań kulinarnych obecna pora roku to znakomity czas. Wystarczy odrobina chęci i kreatywności, żeby w prosty sposób urozmaicić dobrze znane potrawy. W ten sposób możemy np. popularny krem z dyni wzbogacić obecnością kurek, które nadadzą mu zupełnie nowego, zaskakującego charakteru. Z dodatkiem tych grzybów wspaniale smakuje również makaron tagliatelle, natomiast dynię można wykorzystać np. jako pomysłowe nadzienie w ravioli. Jeśli chodzi o owoce, pamiętajmy przede wszystkim o śliwkach, które doskonale sprawdzą się we wszelkiego rodzaju ciastach, jak choćby we włoskim frangipane.
Warto pokusić się o wypróbowanie nowych kulinarnych pomysłów zwłaszcza teraz, kiedy stoiska na straganach wprost uginają się pod ciężarem grzybów oraz sezonowych warzyw i owoców. Marek Bik, szef kuchni restauracji „Da Pietro", prezentuje przepisy, które z pewnością skutecznie zaradzą jesiennej chandrze.
Krem z dyni ze smażonymi kurkami – 4 porcje
Składniki:
500 g dyni
250 g marchwi
150 g cebuli
2 cm świeżego imbiru
100 ml białego wina
1 l wywaru jarzynowego
chili
kardamon, gałka muszkatołowa
100 ml śmietany 30%
100 ml oliwy
200 g kurek
Przygotowanie: Kroimy marchew i cebulę, które następnie smażymy na oliwie. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, po czym dolewamy białe wino. Po odparowaniu dodajemy bulion jarzynowy, kardamon, imbir, po czym gotujemy przez ok. 40 minut. Całość miksujemy, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, chili i odrobinę słodkiej śmietany.
Oddzielnie na oliwie smażymy kurki, które dodajemy do zupy bezpośrednio przed podaniem.
Tagliatelle z kurkami z aromatem trufli – 4 porcje
Składniki:
500 g świeżego tagliatelle
100 ml oliwy
20 g rozmarynu
300 g kurek
50 ml wina białego
200 ml wywaru jarzynowego
100 g parmezanu
150 g pomidorków coctailowych
natka pietruszki
100 g masła
sól, pieprz
oliwa truflowa
Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę, oczyszczone kurki przesmażamy razem z gałązką rozmarynu, dolewamy białe wino i odparowujemy. Następnie dolewamy wywar jarzynowy, dodajemy pomidory koktajlowe, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, masło i odrobinę oliwy truflowej.
Do gotowego dania dodajemy parmezan w płatkach i na koniec skraplamy całość oliwą extra vergin.