155 osób online (101 desktop_mac) (54 stay_primary_portrait)

Jesienne zupy

24.10.2014

Jesienne zupy

Podajemy 4 proste przepisy na kremowe zupy dla całej rodziny. Rozgrzeją cię, nawodnią i dostarczą mnóstwo mikroelementów i błonnika, którego często w diecie brakuje. Nie ma to jak miseczka pysznej, ciepłej zupy w chłodny dzień!

Zupa krem szpinakowo-brokułowa
Składniki na 4 porcje
• 250 g różyczek brokuła
• 250 g szpinaku
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
• kawałeczek pora
• 3 szklanki wody
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojonego pora i podsmażyć na małym ogniu przez minutę, dodać ziemniaki, oprószyć solą, przykryć i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
Wlać wodę lub bulion i zwiększyć ogień, zagotować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać brokuły, szpinak, ponownie zagotować i przykryć.
Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać resztę oliwy i zmiksować na gładki krem.
Do gotowej zupy można dodać świeże zioła i 1-2 łyżki zmielonych pestek lub nasion siemienia lnianego.

Zupa krem marchewkowo-porowa
Składniki na 4 porcje:
• 1 kg marchewki
• 300 g białych i jasnozielonych części porów (z około 2 porów)
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki oliwy
• 2 - 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
• sól morska
• 3 szklanki (750 ml) wody mineralnej
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 i 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją. Dodać czosnek pokrojony na plasterki a po minucie pory pokrojone na kawałeczki. Wlać oliwę i dusić przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu aż pory nieco zmiękną.
Następnie dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, czerwoną paprykę i sól. Dusić warzywa mieszając co jakiś czas przez około 7 minut. Wlać wodę, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez około 30 minut, aż marchewka będzie miękka.
Zupę zmiksować na gładki krem dodając sok z cytryny i mleko, w razie potrzeby doprawić.
Do gotowej zupy można dodać świeże zioła i 1-2 łyżki zmielonych pestek lub nasion siemienia lnianego.

Zupa krem z dyni
Składniki na 4 porcje:
• Ok 1 kg dyni
• 1 cebula
• 1 duże jabłko
• Czosnek
• Pół puszki mleka kokosowego
• Oliwa z oliwek
• Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik na 200 st. C.
Dynię umyć, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie dynię odwrócić na drugą stronę i piec dalej 20-30 minut do momentu aż będzie miękka.
Jabłko przekroić i wyciąć gniazda, cebulę i czosnek obrać z łupinek. Posmarować oliwa, posypać solą i pieprzem i wstawić do piekarnika na ok 20 minut. Na ostatnie 10 minut włożyć też ząbek czosnku.
Kiedy wszystkie składniki będą miękkie obrać dynię i jabłko ze skórki, połączyć z cebulą i czosnkiem w garnku. Dolać mleko, trochę wody, zmiksować blenderem.
Gotową zupę doprawić solą, imbirem i gałką muszkatołową.

Zupa krem z białych warzyw
Składniki na 4 porcje:
• 1 cebula
• 1 średni kalafior
• 1 por
• 2 łyżki masła
• Sól, pieprz, bulion wegetariański
Przygotowanie:
Cebulę i pora drobno pokroić. W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła i udusić kilka minut pokrojone warzywa.
Dodać pokrojonego na różyczki kalafiora i dusić dalej około 5 minut, przyprawić solą i pieprzem.
Całość zalać bulionem (tyle żeby przykrył warzywa), doprowadzić do wrzenia, gotować dalej ok 10 minut lub do czasu, gdy kalafior będzie miękki.
Gotową zupę zmiksować blenderem, dodając więcej bulionu, jeśli będzie taka potrzeba.
Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

« gotowanie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego