150 osób online (97 desktop_mac) (53 stay_primary_portrait)

Kawowo-morelowy schab wieprzowy

18.12.2014

Kawowo-morelowy schab wieprzowy

Inspiracja na świąteczny obiad: zdrowy przepis na schab wieprzowy. Zaskocz znajomych lub rodzinę całkiem nowym smakiem i aromatem mięsnej potrawy.

Porcje: 12 porcji,
Czas przygotowania: 75 minut
Czas gotowania: 30 minut

Składniki:
schab wieprzowy: 1350 g, bez kości
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek extra –virgin
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 szklanka moreli (suszone morele - namoczone i posiekane, świeże - posiekane)
2 łyżeczki kawy instant espresso
2 łyżeczki musztardy, najlepiej Dijon
4 łyżeczki sosu Worcestershire
2 ząbki czosnku, rozgniecione
¼ łyżeczki mielonych goździków
½ szklanki bulionu z kurczaka

Podgrzej piekarnik do 190 stopni. Natrzyj schab oliwą, solą i pieprzem i umieść go w żaroodpornym naczyniu. Piecz zamknięty przez 30 minut, obracając go w tym czasie jeden raz. Zmieszaj w garnku posiekane morele, kawę, musztardę, sos Worcesershire, czosnek i goździki. Zagotuj i mieszaj wolno gotując przez 1 minutę. Zdejmij garnek z ognia.
Po upieczeniu schabu, wysmaruj go połową przygotowanego sosu, używając pędzla. Pozostałą część sosu pozostaw w garnuszku. Piecz schab dalej przez 20-40 minut. Jeśli masz termometr, mierzący temperaturę wenątrz mięsa, zakończ pieczenie, gdy wskaże on 60 stopni. Wyjmij schab, połóż go na desce i pozostaw na 10 minut.
Dodaj bulion do sosu w garnuszku i wstaw całość na średni ogień. Gotuj na wolnym ogniu aż nieco zgęstnieje – ok. 5 minut. Zdejmij garnek z ognia. Pokrój schab w plastry i serwuj je polane sosem.

Wartośc odżywcza porcji:
258 kcal, 9 g tłuszczu w tym 3 g tłuszcz nasycony, 71 mg chlesterolu, 18 g weglowodanów, 11 g cukru, 25 g białka, 0 g błonnika, 290 mg sodu, 390 mg potasu

Smacznego!

« gotowanie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego