256 osób online (166 desktop_mac) (90 stay_primary_portrait)

Smażenie jest bezpieczne dla serca

16.04.2012

Smażenie jest bezpieczne dla serca

Wyniki najnowszych badań dowodzą, że jadanie smażonych potraw w żaden sposób nie wpływa na ryzyko zachorowania na choroby serca.

Badania trwające 11 lat przeprowadzono w Hiszpanii na grupie 40 000 osób w wieku 29-69 lat. Uczestnicy raportowali sposób w jaki przyrządzali swoje potrawy, czy je smażyli, czy były to potrawy panierowane, czy nie. Na tej postawie wyznaczono przedziały do jakich można było zakwalifikować uczestników. Żadna z tych osób w momencie rozpoczęcia badań nie cierpiała na choroby serca. Na przestrzeni 11 lat zanotowano u nich 606 przypadków incydentów zdrowotnych związanych z chorobami serca, a 1134 osoby zmarły. Nie stwierdzono żadnego związku miedzy ilością zjadanych potraw smażonych a śmiertelnymi w skutkach zawałami.

Są to pierwsze wyniki badań, które obalają mit o tym, że jedzenie smażonych potraw szkodzi sercu. Oczywiście spożywanie tego typu potraw sprzyja otyłości, a ona szkodzi sercu, jednak nie sam sposób przygotowania jedzenia, a w tym przypadku smażenie, wywołuje choroby serca.

W Hiszpanii do smażenia używa się oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego. Hiszpanie jadają dużo potraw smażonych i robią to zarówno w restauracjach jak i w domu. Badania w których brali oni udział dowiodły, że samo smażenie nie jest czynnikiem zwiększającym ryzyko chorób serca i śmierci na ich skutek.

Wszystko wskazuje na to, że znaczenie ma rodzaj tłuszczu i to, co się na nim smaży. Ale to już zupełnie inna historia.

źródło: medindia.com

« gotowanie

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego