407 osób online (264 desktop_mac) (143 stay_primary_portrait)

6 składników, które sprawiają, że sałatki tuczą. Unikaj ich!

17.11.2017

6 składników, które sprawiają, że sałatki tuczą. Unikaj ich!

Sałatki kojarzone są z dietą, dbaniem o linię oraz zdrowie. Jednak nie każda sałatka jest dietetyczna. Istnieje wiele dodatków które z tej fit przekąski mogą zrobić bombę kaloryczną.


Pełnotłuste sery

Sery są zdrowe i wartościowe z uwagi na wapń. Jednak gdy chcemy schudnąć sięgajmy po sery białe, o małej zawartości tłuszczu. Nie używajmy do sałatek sera żółtego, poniewaz jest on bardzo kaloryczny i nie do końca zdrowy z uwagi na duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz soli. Wystarczy zrezygnować z dwóch łyżek startego sera, a oszczędzimy sobie 170 kalorii, czyli jakieś 16 gramów tłuszczu.

Crispy noodles

To ostatnio coraz modniejszy dodatek do sałatek, który pochodzi z Azji. Crispy noodles to ubogi odżywczo makaron instant, który oprócz sporej dawki kalorii nie wnosi nic dobrego do naszych potraw.

Smażony kurczak

Białe mięso jest zdrowe i nie tuczy. Warto je spożywać, a szczególnie zamiast wieprzowiny. Jednak lepiej dodać do sałatki parowaną lub gotowaną, a nawet grillowaną pierś z kurczaka obsypaną przyprawami, niż to samo mięso usmażone wcześniej na oleju czy innym tłuszczu.

Suszone owoce

Wydawać by się mogło, że nie ma nic w nich złego. Niestety do suszonych owoców, często dodawany jest cukier (np. suszona żurawina). Sprawdzajcie skład suszonych wooców na opakowaniu a najlepiej dodawajcie świeże owoce które są bogactwem witamin i mają niewiele kalorii.
Sos jogurtowy
Okrzyknięty mianem najbardziej dietetycznego, oczywiście taki będzie jeśli w jego skład będzie wchodził jogurt naturalny i zioła. Dodając olej, miód czy cukier znacząco zyska na kaloryczności a nasza sałatka straci na dietetyczności.

Awokado

Choć jest pyszne i bardzo zdrowe, to ma strasznie dużo kalorii (w 100 gramach aż 221!), dlatego jeśli zależy Wam na niskiej kaloryczności zastąpcie je innym świeżym warzywem lub używajcie w symbolicznych ilościach.

Podaliśmy 6 składników o wysokiej kaloryczności które dodane do sałatki znacznie podniosą jej energetyczność. Pamietajcie, że nie zawsze jak najniższa ilość kalorii powinna być naszym celem, zawsze stawiajmy na wysoką zawartość witamin i składników mineralnych. Jednak w okresie redukcji masy ciała gdy liczy się każda kaloria dbajcie aby Wasze sałatki były fit nie tylko z nazwy :)

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego