Jak odchudzić wigilijne potrawy - praktyczne wskazówki
21.12.2016
Niebawem nastąpi długo wyczekiwane przez każdego wydarzenie – Święta Bożego Narodzenia! Tradycyjna kolacja wigilijna, bazuje na zdrowych produktach, ale składa się z 12 potraw… Zgodnie z obyczajem należy spróbować każdej z nich, co może skutkować dodatkowymi kilogramami. Co zrobić, by dania, które przygotujemy były zarówno smaczne jak i zdrowe? Oto kilka wskazówek!
- Gotując wigilijne zupy – barszcz czerwony czy zupę grzybową – nie dodawaj cukru oraz nie zabielaj ich śmietaną. Zamiast tego skorzystaj z bogactwa ziół oraz mniej kalorycznej opcji – mleka lub jogurtu naturalnego. Można dodać również troszkę czosnku, by nadać im nieco bardziej wyrazistego smaku. Aby zupa nie była „nudna” można podać ją z kawałkami małych buraczków (barszcz) czy grzybów – zupa grzybowa.
- Tradycyjnego smażonego karpia zamień na rybę w wersji „fit”. Bardzo dobrą alternatywą będzie ryba pieczona lub gotowana i podana w galarecie.
- Sól bardzo poprawia smak potraw. Niestety w codziennym jadłospisie dostarczamy jej zbyt wiele, co nie jest korzystne dla zdrowia. Zamień ją na świeże zioła i przyprawy. Z rybami świetnie komponują się: lubczyk, tymianek, cebula, koperek, pieprz czy pietruszka.
- Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami podawaj ugotowane lub pieczone. Nadal będą zachwycać smakiem, a z pewnością będą lżejsze dla przewodu pokarmowego niż podane w wersji smażonej. Warto spróbować też pierogów w innej zdrowej odsłonie: pierogi z warzywami i soczewicą bądź kaszą gryczaną i twarogiem, zapewne dostarczą nowych doznań smakowych u wybrednych biesiadników.
- Sałatka jarzynowa, która w naszym kraju jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy, przygotuj z jogurtem naturalnym, a dla wyrazistości smaku dodaj musztardę czy paprykę konserwową.
- Kolejnym bożonarodzeniowym smakołykiem są pierniki. Zamiast słodkich, kolorowych, sztucznie barwionych posypek do dekoracji warto wybrać naturalne ozdoby. Można wykorzystać do tego celu różnorodne bakalie – rodzynki, daktyle, orzechy, wiórki kokosowe, które nadadzą im niezapomnianego charakteru.
- Zrezygnuj z dosładzania kompotu z suszu. Suszone owoce już same w sobie mają go sporo. Zamiast cukru dodaj aromatyczne goździki oraz cynamon.
- Makowiec - świąteczny rarytas – przygotuj z własnoręcznie przyrządzonej masy makowej. Gotowe masy zawierają dużo niepotrzebnych, sztucznych dodatków. Gdy zrobisz ją samodzielnie, kontrolujesz ile miodu i bakalii zużyjesz, a co za tym idzie, ile kalorii spożyjesz.
- Korzystaj z papieru do pieczenia zamiast smarowania form tłuszczem. Zaoszczędzisz czas i zyskasz „fit” potrawy.
Zgodnie z tradycją należy spróbować wszystkich dwunastu wigilijnych potraw. Jednak "próbować" nie oznacza najadać się każdą z nich do syta. Lepszym rozwiązaniem będzie skosztowanie niewielkiej porcji każdego dania, a cały nadmiar świątecznych dobrodziejstw np. zamrozić. Dzięki temu będzie można wrócić do smaku tego wyjątkowego dnia wielokrotnie w nowym roku. Wigilijne pierogi, barszcz czy kutia będą smakowały tak samo dobrze, a może i lepiej.
Pamiętajcie jednak o tym co nadaje sens nadchodzącym Świętom. Rodzinna atmosfera, obecność bliskich nam osób, czas na wspólne rozmowy, życzenia, przemyślenia... Wykorzystajcie nadchodzące dni w pełni i chłońcie klimat Bożonarodzeniowy całym sobą, bo w przeciwieństwie do smakołyków nie da się go zamrozić, tu i teraz smakuje najlepiej :)
Smacznych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia!