103 osoby online (67 desktop_mac) (36 stay_primary_portrait)

Jogurt - zrób go sam!

20.10.2014

Jogurt - zrób go sam!

Żaden jogurt ze sklepu nie będzie zdrowszy niż ten przygotowany w domu. Wystarczy 5 minut pracy, z czego najtrudniejsze jest przypilnowanie podgrzewanego mleka. Resztę zrobi czas i bakterie. Oto przepis na domowy jogurt. Warto spróbować!

Domowy jogurt jest o niebo zdrowszy i bardziej odżywczy od sklepowego, który traci część swych właściwości wskutek przechowywania. Nie zawiera konserwantów ani sztucznych zagęszczaczy. Na dodatek w pełni możesz kontrolować ilość zawartego w nim cukru oraz finalny smak - tylko od ciebie zależy, co do niego dodasz. Mogą to być nasiona sezamu, siemie lniane albo orzechy, owoce lub miód.

Składniki:
- 1 litr mleka pasteryzowanego lub UHT (może być mleko krowie, kozie lub sojowe)
- bakterie probiotyczne w proszku - ilość zgodnie z zaleceniami producenta (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub specjalistycznych internetowych sklepach mleczarskich), zwykle pół saszetki
5 płaskich łyżek mleka w proszku (opcjonalnie)
1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:
1. Wsyp proszek z bakteriami do naczynia żroodpornego. Dodaj mleko w proszku, jesli chcesz go użyć. Dodaj żelatynę i całość wymieszaj z niewielką zimnego ilością mleka.
2. Resztę mleka wlej do garnka i podgrzej tak, by mleko było wyraźnie ciepłe (40- maksimum 45 stopni C).
3. Niewielką ilość ciepłego mleka dodaj do naczynia z bakteriami i wymieszaj.
4. Powoli dodaj resztę mleka i ponownie dobrze wymieszaj.
5. Przykryj naczynie i odstaw na 6-8 godzin w ciepłe miejsce (w tym czasie zajdzie proces fermentacji).
6. Po tym czasie jogurt jest gotowy do spożycia, ale jeśli lubisz chłodny jogurt, wstaw go przed spożyciem do lodówki na kilka godzin (ten zabieg go zagęści dzięki zawartej w nim żelatynie). Przed wstawieniem do lodówki możesz jogurt poporcjować, a porcyjki przykryć np. folią aluminiową.
Gotowe!

Właściwa temperatura podgrzewanego mleka
Skorzystaj z termometru domowego. Jeżeli go nie masz, włóż do mleka (czysty!) palec - jeśli możesz go tam utrzymać nie więcej niż 10 sekund, temperatura powinna być odpowiednia.
Przegrzanie mleka zabije bakterie i nici z jogurtu. Może więc warto zaopatrzyć się w termometr?

Koszty:
Zrobienie własnej roboty litra jogurtu to koszt ok. 5,50 zł, czyli twój produkt będzie tańszy od tego ze sklepu.
Koszt jednej saszetki (wstarcza na 2 litry mleka) wynosi ok. 9 zł.

Gdy coś pójdzie nie tak...
Jogurt jest zbyt płynny?
1. Przestrzegaj zasad zwłaszcza odnośnie temperatury i czasu fermentacji.
2. Używaj czystych naczyń i pracuj w czystych warunkach.
3. Dodanie mleka w proszku, o ile go nie użyłeś, powinno pomóc.
4. Używane bakterie powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach, jesli nie są, ich uzycie może byc przyczyną problemów z jogurtem.
Jogurt jest kwaśny?
Prawdopodobnie zbyt długo fermentował, a bakterie wytworzyły zbyt dużo kwasu mlekowego. Po 6-8 godzinach należy wstrzymać proces fermentacji, wstawiając jogurt do lodówki.

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego