200 osób online (130 desktop_mac) (70 stay_primary_portrait)

Smaczne i lekkie potrawy na Wielkanoc!

22.03.2016

Smaczne i lekkie potrawy na Wielkanoc!

Jesteście na diecie i boicie się, że świąteczna rozpusta sprawi, że nabierzecie kilogramów zamiast je stracić? Nie musicie się o to martwić! Wystarczy że zamiast tradycyjnych potraw zrobicie fit wersje z poniższych przepisów. Są one równie smaczne, zdrowsze i jedzone w rozsądnych ilościach na pewno nie przysporzą wam dodatkowych kilogramów. Pamiętajcie jednak o rodzinnym spacerze po Wielkanocnym śniadaniu i spaleniu nieco kalorii podczas śmingusowego polewania jak i uciekania przed wodą. Wesołych i smacznych Świąt!

 

ZDROWE PRZEPISY NA WIELKANOC POLECANE PRZEZ LIONFITNESS

Jajka faszerowane pieczarkami

jajka faszerowane

Składniki:

  • jajka ekologiczne (6 sztuk)
  • pieczarki (ok 40dkg)
  • szczypiorek
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej rzepakowy
  • dowolne kiełki do dekoracji

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i ostrożnie rozkroić na połówki. Pieczarki obrać, umyć, drobno pokroić i poddusić na odrobinie oleju. Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, drobno posiekany szczypior, jogurt naturalny (niewiele, masa ma być gęsta), doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą ostrożnie napełnić połówki jajek i udekorować kiełkami.

 

Muffinki orzechowo – bakaliowe z mąki pełnoziarnistej

Składniki na 16 sztuk:

  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,3 szklanki ksylitolu
  • 0,5 szklanki dowolnych owoców suszonych krojonych (rodzynki, figi, morele)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka ekologiczne
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego

Wykonanie:

Na suchą patelnię wsypać rozdrobnione orzechy i płatki migdała. Prażyć przez chwilę na małym ogniu. Gdy ostygną, zmielić je w mikserze. W dużej misce wymieszać mąkę, pokrojone owoce suszone, zmielone migdały i orzechy, cukier brzozowy, sodę, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, roztopiony olej kokosowy. Połączyć mokre składniki z mąką, krótko mieszając. Nakładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką (wypełnić do połowy, bo bardzo rosną). Wierzch babeczek posypać nie prażonymi dowolnymi orzechami. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 20-25 minut. Podawać ostygnięte.

Inspiracja ze strony: http://www.malacukierenka.pl/

 

Soczewicowy pasztet ze śliwką

pasztet

Składniki na małą keksówkę:

  • 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 ziarno jałowca
  • 3/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim, goździkami oraz jałowcem. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wcisnąć w masę śliwki, uważając, żeby nie było między nimi przerw. Wylać resztę masy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 - 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.jadlonomia.com

« dieta

0 komentarzy

Regionalny Program Operacyjny

Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego