Smaczne i lekkie potrawy na Wielkanoc!
22.03.2016
Jesteście na diecie i boicie się, że świąteczna rozpusta sprawi, że nabierzecie kilogramów zamiast je stracić? Nie musicie się o to martwić! Wystarczy że zamiast tradycyjnych potraw zrobicie fit wersje z poniższych przepisów. Są one równie smaczne, zdrowsze i jedzone w rozsądnych ilościach na pewno nie przysporzą wam dodatkowych kilogramów. Pamiętajcie jednak o rodzinnym spacerze po Wielkanocnym śniadaniu i spaleniu nieco kalorii podczas śmingusowego polewania jak i uciekania przed wodą. Wesołych i smacznych Świąt!
ZDROWE PRZEPISY NA WIELKANOC POLECANE PRZEZ LIONFITNESS
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
- jajka ekologiczne (6 sztuk)
- pieczarki (ok 40dkg)
- szczypiorek
- jogurt naturalny
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej rzepakowy
- dowolne kiełki do dekoracji
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i ostrożnie rozkroić na połówki. Pieczarki obrać, umyć, drobno pokroić i poddusić na odrobinie oleju. Z jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem, dodać pieczarki, drobno posiekany szczypior, jogurt naturalny (niewiele, masa ma być gęsta), doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą ostrożnie napełnić połówki jajek i udekorować kiełkami.
Muffinki orzechowo – bakaliowe z mąki pełnoziarnistej
Składniki na 16 sztuk:
- 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,3 szklanki ksylitolu
- 0,5 szklanki dowolnych owoców suszonych krojonych (rodzynki, figi, morele)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka ekologiczne
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
Wykonanie:
Na suchą patelnię wsypać rozdrobnione orzechy i płatki migdała. Prażyć przez chwilę na małym ogniu. Gdy ostygną, zmielić je w mikserze. W dużej misce wymieszać mąkę, pokrojone owoce suszone, zmielone migdały i orzechy, cukier brzozowy, sodę, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce wymieszać jajka, jogurt, roztopiony olej kokosowy. Połączyć mokre składniki z mąką, krótko mieszając. Nakładać ciasto do formy na muffinki, wyłożonej papierowymi foremkami lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką (wypełnić do połowy, bo bardzo rosną). Wierzch babeczek posypać nie prażonymi dowolnymi orzechami. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 20-25 minut. Podawać ostygnięte.
Inspiracja ze strony: http://www.malacukierenka.pl/
Soczewicowy pasztet ze śliwką
Składniki na małą keksówkę:
- 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 10 suszonych śliwek
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 ziarno jałowca
- 3/4 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim, goździkami oraz jałowcem. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wcisnąć w masę śliwki, uważając, żeby nie było między nimi przerw. Wylać resztę masy. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 - 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego www.jadlonomia.com